Dialogisuus monitoimijaisen työympäristön kehittämisessä – osallistu ja vaikuta – esiselvitys avattu!
Monitoimijainen yhteistyö sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusaloilla – mikä toimii, mitä voisi parantaa?
Monitoimijaista työympäristöä kehittäes-sämme haluamme kuulla ammattilaisten ja muiden asiantuntijoiden näkemyksiä ja kokemuksia monitoimijaisesta yhteistyöstä.
Hyvät lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevät sosiaali- terveys- kasvatus ja opetus (SOTEKO) -alojen esihenkilöt ja työntekijät: kerro hyviä ja huonoja kokemuksia monitoimijaisesta yhteistyöstä tai ehdotuksia työn, yhteistyön ja palveluiden kehittämiseksi lasten, nuorten ja perheiden parhaaksi.
Vastaa ja vaikuta: https://link.webropol.com/s/esiselvitys
Esiselvityksen täyttämiseen kuluu 15–20 min, tarjoamme myös mahdollisuutta vastata puhelimitse.
Voit välittää kutsua ja kannustaa mukaan kehittämistyöhön myös kollegoitasi, tiimisi jäseniä ja muita alan toimijoita koko Suomesta, joilla ajattelet olevan sanottavaa aiheesta.
Olemme kiinnostuneita kaikista ja kaikenlaisista ajatuksista SOTEKO-alojen monitoimijaisen yhteistyön sujuvoittamiseksi. Mitä laajemmalta asiantuntijajoukolta saamme vastauksia, sitä paremmin pystymme suunnittelemaan, millä tavalla hankkeen tavoitteet saavutetaan.
Vuorovedoin vaikuttavuuteen 2024–2026
Vuorovedoin vaikuttavuuteen -hankkeen päärahoittaja on ESR+. Hankkeen toteuttavat Lapin yliopisto (koordinaattori), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Turun yliopisto. Hanketta ohjaa Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatio -hanke, jota toteuttavat SOS-Lapsikylä, Nuorten Akatemia ja Opetushallitus. Koordinaatio-hanke tekee yhteistyötä ja sillä on yhteinen ohjausryhmä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation kanssa.
Taustaa
Yhteiskehitämme SOTEKO-alojen moni-toimijaista ja asiakaslähtöistä yhteistyötä tavoitteena lasten, nuoren ja perheiden tarpeisiin vastaava sujuvampi ja vaikut-tavampi yhteistyö eri toimijoiden välillä.
Vahvistuneen yhteistyön tuloksena syntyy uudenlainen osaamisen jakaminen ammatti-laisten kesken. Tämän osaamisen siirtäminen käytäntöön lapsen, nuoren ja perheen hyväksi on kehittämisen keskeinen tavoite. Samalla pyrimme parantamaan lapsen, nuoren ja perheen kokemusta siitä, että he tulevat kuulluksi, ovat osallisia omassa asiassaan ja että heidän auttamisekseen ja tukemisekseen muodos-tetaan parhaita palveluiden, ammattilaisten, asiakkaan ja hänen läheistensä voima-varojen yhdistelmiä.
Monitoimijaisessa ympäristössä työskente-levien ammattilaisten välistä yhteistyötä kehitetään dialogin keinoin. Onnistuessaan dialoginen toimintakulttuuri voi sujuvoittaa monitoimijaista yhteistyötä ja parantaa palveluita yhteisen asiakkaan parhaaksi. Kokonaisuuden hallinta, vuorovaikutus, yhteinen ymmärrys ja oppiminen paranevat, kun pystytään keskustelemaan dialogisen toimintakulttuurin periaatteiden mukaisesti tasavertaisesti ammattilaisten ja lasten, nuorten ja perheiden kanssa.
Monitoimijaista yhteistyötä ja dialogista toimintakulttuuria tukemaan kehitetään digitaalisia ratkaisuja. Ratkaisujen avulla pystytään uudella tavalla tukemaan ammattilaisten välistä yhteydenpitoa ja jaettua osaamista niin toimialojen sisällä kuin toimialojen kesken.
12.2.2025 Alueellisten kehittäjäryhmien työpaja (Teams)
Tervetuloa Vuoroveto-kehittäjäryhmien valtakunnalliseen suunnittelutyöpajaan!
Tilaisuuden kutsu ja ohjelma on mennyt tammikuun (17.1.) Kick off -tilaisuuteen osallistuneille – mutta vielä kerkeät mukaan!
17.1.2025 Kehittäjäryhmien kick-off
Tilaisuus käynnisti alueellisten kehittäjäryhmien toiminnan. Tilaisuuteen osallistui 30 henkilöä eri soteko-alojen organisaatioista, yksityisiä ja julkisia.
Kickoffin jälkeen vuorossa on 12.2. työpaja. Sitä ennen kehittäjäryhmien kanssa käydään organisaatiokohtaisia keskusteluja.
20.11.2024 Lapset, nuoret ja perheet - yksi asiakas monta ammattilaista
Hei lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevä tai palveluiden asiantuntija!
Onko sinulla, työyhteisössäsi tai verkostossasi tarvetta, mahdollisuus ja halua kehittää monialaisen ja monitoimijaisen yhteistyön sujuvuutta ja dialogisuutta? Entä tuntuuko siltä, että digitaalisuudessa olisi vielä hyödyntämätöntä hyötykäyttöpotentiaalia?
Nyt on oiva mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten Vuoroveto-hankkeessa arki ja monialainen työ otetaan mukaan, kun kohteena on yksi yhteinen asiakas. Lähde mukaan ja kerro näkemyksesi – Mikä on pielessä? Miten ja miksi? Mitä mahdollisia ratkaisuja tai keinoja tunnistatte? Kuka tai ketkä tarvitsevat eniten tai ensimmäisenä apua ja parannusta tilanteeseen? Tutustu ja kerro meille haluamallasi tavalla, miten sinä tai yhteisösi koette monialaisen yhteistyön, dialogisuuden ja digiratkaisut. Tai tilaa meidät yhteisöönne kertomaan hankkeesta ja tarjoamaan erilaisia osallistumisen tapoja.
Linkki uutiseen: https://workinformatics.utu.fi/news/lapset-nuoret-ja-perheet-yksi-asiakas-monta-ammattilaista/
14.11.2024 Alueellisten kehittäjäryhmien rekrytointi käynnissä
Lappiin ja Varsinais-Suomeen luodaan moniammatilliset kehittäjäryhmät.
Ryhmiin on saatu jo toistakymmentä osallistujaa julkisista ja yksityisistä organisaatioista. Kehittäjäryhmien kanssa yhteiskehitetään moniammatillisen ja -toimijaisen tiimin yhteistyötä yhteisen asiakkaan parhaaksi.
Erilaisia työpajoja toteutetaan kevään 2025 aikana. Aiheet tulevat osallistujilta ja fasilitointi Vuorovedoin-tiimiltä. Dialogisuus ja digi laitetaan puntariin, kun etsitään yhdessä keinoja monitoimijaisen yhteistyön sujuvoittamiseen ja palvelujen kehittämiseen.
Jos kiinnostuit osallistumaan kehittäjäryhmä lue lisää täältä, tai soita:
Niina Romakkaniemi (Lappi, niina.romakkaniemi@ulapland.fi) ja
Antti Tuomisto (Varsinais-Suomi, 040-7371533, antti.tuomisto@urtu.fi)
30.10.2024 Valtakunnallisten ESR-hankkeiden verkostoitumistilaisuus
Vuorovedoin oli edustettuna neljän asiantuntijan toimesta (THL Katja Sankalahti ja Jenni Leppisaari, Turun yliopisto: Antti Tuomisto ja Jarmo Tähkäpää) Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatiohankkeen järjestämässä verkostoitumistilaisuudessa Oodissa.
1.9.2024 Vuorovedoin vaikuttavuuteen käynnistyy
